5 tips voor je stageverslag

Bij elke stage hoort een stageverslag. Vaak niet het leukste gedeelte van je stage, maar het is nu eenmaal een eis van je opleiding. Met deze tips wordt het schrijven van een stageverslag een stuk aangenamer.

Tip 1: Hou een logboek bij

Na 4 maanden van stage lopen weet je vaak niet meer precies wanneer en wat ook al weer precies had gedaan. Bij het schrijven van je stageverslag is dit erg lastig. Het beste kun je een logboek bijhouden waarin je bijhoudt wat je iedere dag hebt gedaan, tegen welke problemen je bent aangelopen en wat je hebt geleerd.

Na verloop van tijd vergeet je vaak namelijk wat je precies geleerd hebt, omdat het dan vanzelfsprekend lijkt. Door terug te kijken in je logboek zie je precies wat je allemaal hebt geleerd.

Tip 2: Schrijf bij je bedrijf

Spreek met je stagebedrijf, voordat je met je stage begint, af dat je 1 dag in de week vrij maakt voor je verslag. Als je dit van tevoren aangeeft vinden bedrijven dit vaak geen enkel probleem. Hierdoor kun je iedere week wat schrijven aan je stageverslag en blijft het niet tot het einde liggen.

Tip 3: Laat je verslag nakijken (en betalen door je stagebedrijf)

Als je onderzoek doet bij je stagebedrijf wil het bedrijf je onderzoek gebruiken. Het verslag zal uiteindelijk door meerdere collega’s gelezen worden. Er is niets storender dan een onderzoek dat niet lekker leest door spelfouten en onduidelijke zinnen. Laat je verslag daarom nakijken door een bedrijf als Scribbr. Je stagebedrijf ziet hier de voordelen ook van in en zal de kosten van het nakijken vaak voor je betalen.

Tip 4: Focus op de dingen die je geleerd hebt

Het doel van een stage is om dingen te leren. Hier zal jouw opleiding ook op letten tijdens de beoordeling. Focus je verslag dus op de dingen die je hebt geleerd en hoe je jezelf hebt ontwikkeld binnen de organisatie. Vraag je collega’s om feedback over je persoonlijke ontwikkeling en zet dit in je verslag.

Tip 5: Begin altijd met een goede opbouw

Begin met het maken met de opbouw van je stageverslag. Dit geeft jezelf overzicht en het schrijven van je stageverslag wordt een invuloefening. Je kunt deze opbouw gebruiken:

  • Titelpagina
  • Voorwoord
  • Samenvatting
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding
  • Beschrijving stagebedrijf
  • Competenties/leerdoelen
  • Je werkzaamheden
  • Evaluatie en conclusie