De inhoud van het CV

Persoonsgegevens

De persoonsgegevens vertellen in het kort wie jij precies bent en waar je vandaan komt. Het is een stuk algemene informatie voor het bedrijf.

Opleidingsgegevens

Je opleidingsgegevens zijn een stuk belangrijker. Het laat bedrijven zien wat voor traject jij precies gevolgd hebt, of je daarin nog een periode hebt overgeslagen, of je bent blijven zitten, wat voor opleiding je hebt afgemaakt en waar je op het moment mee bezig bent. Het laat ook zien of je geschikt bent voor de vacature qua niveau.

Werkervaring

Werkervaring is voor bedrijven zeer belangrijk. Tegenwoordig kan je geen vacature meer zien waar geen werkervaring wordt gevraagd. Als je dit niet hebt, laat je dan niet ontmoedigen. Er zijn genoeg andere punten waaraan je kunt laten zien dat jij de juiste persoon voor die baan bent. Als je wel werkervaring hebt, vertel dit dan van recent naar het verleden.

Begin dus met de baan die je het laatst hebt gehad en eindig met je eerste relevante baantje. Je hoeft niet al je werkervaring te vermelden. Als jij bijvoorbeeld 3 jaar kranten hebt gelopen, heeft deze baan niet veel nut bij je sollicitatie als administratief medewerker. Houd het dus op relevante werkervaring. Als er dan eventuele gaten in voorkomen, kan je dat gat opvullen door het kort te vermelden.

Nevenactiviteiten

Naast al deze vereiste punten kan je ook nog met andere activiteiten komen, zoals vrijwilligerswerk. Als je jarenlang als commercieel medewerker hebt gewerkt voor een charitatieve instelling, naast je gewone baan, kan je dit best vermelden als je gaat solliciteren bij een andere commerciële functie. Als je vroeger puppy’s eten hebt gegeven in het asiel, hoef je dit niet te vermelden. Ook kan je bij dit soort activiteiten denken aan een politieke bezigheid of een studentenvereniging.

Vaardigheden

Het is ook een goed plan om je vaardigheden te vermelden. Als jij goed overweg kan met computers en bijvoorbeeld al jarenlang met Windows 2000 werkt, kan je dit bij je vaardigheden vermelden. Ook een typdiploma kan hier vermeld worden, net als je rijbewijs. Je talenkennis kan hier ook goed vermeld worden.

Hobby’s

Hobby’s zijn belangrijk voor mensen, je houdt je er graag mee bezig. Vermeld deze dus ook. Als jij van sporten houdt, kan dat best indruk maken op een interviewer, vooral als jij voor een vacature solliciteert waar dit van belang kan zijn.

Zorg er voor dat men ook ruimte overhoudt om aantekeningen te maken op je CV. Als zij een paar onderwerpen willen bespreken tijdens het gesprek, willen zij waarschijnlijk graag een aantekening daarbij zetten. Als je CV vol staat met informatie, zonder dat daar een paar vrije regels tussen staan, wordt het samen met de aantekeningen onduidelijk en maakt het een slechte indruk op het bedrijf.

Inhoud in CV vorm