Stagevergoeding

Vergis je niet, bedrijven zijn niet verplicht je een stagevergoeding te betalen. Je bent er namelijk om te leren en de tijd die het bedrijf in je steekt kost vaak voor hen al genoeg.

Maak je geen zorgen, veel bedrijven betalen wel. Hoe hoog de vergoeding wordt, hangt van een aantal factoren af.

Opleidingsniveau
Zo moet je rekening houden met het opleidingsniveau. Mbo-studenten krijgen minder betaald dan Hbo-studenten, welke weer minder verdienen dan universitaire studenten.

Richting

Ook kijken bedrijven naar de richting die je doet. MER-studenten bijvoorbeeld, kunnen door de grote aantallen minder in trek zijn dan It’ers. Dat betekent dat bedrijven niet veel gaan betalen.

Duur van de stage

De lengte van je stage telt ook mee, des te langer de stage, hoe meer stagevergoeding je kunt ontvangen. Je wordt meer waard voor het bedrijf, doordat je ervaring hebt en dergelijke.

Belangrijk werk

Als het werk dat je verricht belangrijk is, ben je ook meer waard voor het bedrijf. Dat betekent dat ze je meer zullen waarderen en je mogelijk ook meer zullen betalen.

Het soort stage

Het soort stage is natuurlijk ook belangrijk. Als het een kennismakingsstage is, zal je geen vergoeding ontvangen, maar een meeloopstage waarschijnlijk wel.

Ervaring

Je ervaring speelt ook mee. Heb jij al veel ervaring met het voorgeschotelde werk, dan zullen ze je eerder extra betalen.

Gemiddelde vergoedingen

Zoals eerder gezegd, de hoogte hangt af van je niveau. Daarom hebben de mensen van stagemotor een onderzoek verricht en zijn tot een aantal conclusies gekomen.

Van alle studenten krijgen Mbo-studenten het minste betaald van de 3 verschillende niveaus, het gemiddelde ligt daar tussen de 100 en 150 euro.

Hbo-studenten krijgen gemiddeld meer dan dat, dit varieert van 175 tot 250 euro in de maand. Bij een afstudeerstage ligt dat anders, daar ligt het gemiddelde rond de 300 euro.

Universitaire studenten krijgen het meeste betaald. Dit loopt uiteen van 300 tot 400 euro.

Onthoud wel dat jij bepaalt hoe hoog je stagevergoeding is. Als jij laat zien dat je enthousiast bent en je goed in je werk bent, zullen bedrijven eerder geneigd zijn meer te betalen. Wijs op het belang van je project voor het bedrijf, zodat ze je niet meer kunnen missen.

Werktijden bij je stage >