Een aantal zaken voordat begonnen wordt met schrijven.

Weet wat voor bedrijf het is

Als uit je brief blijkt dat je totaal niet weet wat het bedrijf verder doet naast de werkzaamheden die jij wilt gaan doen, kan je een aanname vergeten. Het maakt een verschrikkelijk slechte indruk als je de algemene dingen niet weet.
Probeer dus zoveel mogelijk informatie te halen uit jaarverslagen, Internet, artikelen uit kranten over de markt waarin het bedrijf zich bevindt. Laat zien dat je echt interesse hebt en ook al hebt getoond.

Kijk naar jezelf

Weet wat jou zwakke en sterke punten zijn. Niemand is perfect, ook degene bij wie je moet solliciteren heeft zwakke punten.

Let er dus op dat je naar jezelf kijkt en ook bedenkt welke punten je van jezelf wilt bespreken.

Vraag aan je vrienden, familie, kennissen, collega’s enzovoort, hoe zij jou beleven en wat ze jou zwakke en sterke punten vinden.

Blijf positief over jezelf

Een twijfelend beeld over je eigen kunnen zorgt ervoor dat je ook twijfelend overkomt bij je sollicitatie. Je bent geschikt voor de baan, anders zou je niet reageren!

Kijk naar je CV

Is je CV nog actueel? Wat heb je gedaan in het verleden en wat is van belang bij het sollicitatiegesprek?

Maak deze zo compleet mogelijk, maar houd wel in de gaten wat er echt van belang is voor het bedrijf. Als je een aantal jaar als oppas hebt gewerkt, heeft een bedrijf in de exportbusiness daar niks aan.

Een vol CV staat wel leuk, maar een beknopt en relevante CV staat veel efficiënter en kan indruk maken op het bedrijf. Leg eventueel bij je gesprek uit dat je het CV compleet op dat bedrijf hebt gericht!

Inhoud sollicitatiebrief >