De eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen jou en de vertegenwoordiger van het bedrijf is zeer belangrijk. Het geeft een eerste indruk van hoe jij bent en hoe het bedrijf is.

Punten waarop gelet worden bij jou zijn kleding, houding, handdruk, enzovoort. Dingen waar jij op kan letten zijn de sfeer op het bedrijf en de formaliteit die aanwezig is.

Het eerste gesprek

In het eerste gesprek kan je verder kennismaken met het bedrijf en de bedoelingen. Bevalt het je? Lijkt het werk je wat? Meestal is dit gesprek voorbereid aan de hand van je brief en je CV.

Normaal gesproken doorloopt een dergelijk gesprek 3 fases.

  • Introductiefase
  • Uitwisselen van informatie
  • Afsluiting

Introductiefase

Bij de introductie zal de interviewer je zoveel mogelijk op je gemak proberen te stellen. Hierbij komen wat meer informele vragen voor.

Uitwisselen van informatie

Hierna komt de volgende fase aan de orde. De vacature wordt hierin besproken, net als het bedrijf. Er wordt je waarschijnlijk verteld over de cultuur, de bedrijfsvisie, verschillende afdelingen en de geleverde dienst.

Hierbij moet je dus ook informatie voor jezelf winnen. Als de cultuur je niet bevalt, dan zou het heel goed kunnen dat je er niet meer wilt gaan werken. Let dus goed op wat je te horen krijgt. Als je zelf vragen stelt, maak je een goede indruk. Voorbeelden van een aantal vragen:

  • opleidingsmogelijkheden
  • doorgroeimogelijkheden
  • aantal collega‚Äôs
  • mogelijkheid tot eigen initiatief

Afsluiting

De afsluiting spreekt voor zich. Hierin worden nog een aantal dingen doorgenomen en afscheid van elkaar genomen. Je krijgt niet vaak een directe reactie op je sollicitatie, omdat het bedrijf vaak eerst wil overleggen en nadenken.

Na het gesprek

Schrijf na het gesprek voor jezelf op wat je goed en fout vond gaan. Schrijf ook op wie je hebt ontmoet en wat hun functie in het bedrijf was.

Als je na dit gesprek weer wordt uitgenodigd, weet je voor jezelf wat de vorige keer fout ging, zodat je dit de volgende keer weer kan verbeteren.

het tweede gesprek >