Vragen die je jezelf moet stellen

Het kan gebeuren dat een stageplaats niks is. Dit kan veel redenen hebben. Reistijd en werkplek zijn daar twee van. Je moet daarom ook een paar vragen aan jezelf stellen vóór je naar een stage gaat zoeken:

  • Wat voor soort bedrijven trekt je interesse?
  • Waar moet een stageplaats volgens je opleiding aan voldoen?
  • Wat wil je precies doen op je stage? Wat wil je leren?
  • Hoe ver wil ik reizen om bij mijn stageplaats te komen?
  • Hoe hoog moet de stagevergoeding zijn?

Deze vragen zijn zeer belangrijk bij je zoektocht. Je moet wel een bedrijf vinden wat je interesse heeft. Als jij totaal niet geïnteresseerd bent in sport, dan heb je een goede kans, dat stagelopen bij een sportmerk je flink tegen zal vallen.

Als je gevonden stageplek niet aan de eisen van je opleiding voldoet, dan kan je ook niet op stage. Als je dit 2 weken vóórdat je op stage gaat te horen krijgt, ben je verder van huis en heb je kans dat je geen stage zal gaan lopen de komende periode.

Wat wil je doen op je stageplek? Bekijk goed wat je werkzaamheden zullen zijn. Als je niet van administratief werk houdt, kan je er beter niet op solliciteren.

De reistijd is ook belangrijk. De eerste paar weken zal het reizen wel meevallen, maar als jij 5 maanden lang elke dag 2 uur naar je stageplaats toe en ook weer 2 uur terug naar huis reist, begint het te vervelen. Let dus goed op dat je niet vanuit Doetinchem naar Amsterdam moet reizen.

Hoe hoog wil jij dat je stagevergoeding is? Een bedrijf is niet verplicht om een stagiair te betalen. Gelukkig doen veel bedrijven dat wel. De hoogte ligt vaak aan je werkzaamheden bij je stagebedrijf. Als je meer verantwoordelijkheden hebt, valt je vergoeding ook vaak hoger uit. Zie ook onze pagina over stagevergoeding.

Stageplaats vinden >