(Afstudeer)stages System & Network Engineering bij Operations
(Amsterdam)


(Afstudeer)stages System & Network Engineering bij Operations


Toevoegen aan klembord
Bedrijfsgegevens
Plaats Amsterdam - Waar is dit?
Bedrijfsprofiel Wij zijn een veelzijdige internetprovider die ruim 18 jaar aan de weg timmert. Van een kleine onderneming zijn we de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ervaren en betrouwbaar internetbedrijf. Inmiddels hebben wij rond de 120 medewerkers in dienst en is het aantal particuliere- en zakelijke klanten gestegen tot ruim 280.000. Ondanks deze groei is er nog altijd een informele werksfeer met aandacht voor de persoonlijke en professionele groei van haar medewerkers. Ons kantoor bevindt zich in Amsterdam, naast het Centraal Station, aan het IJ.
   
Stagedetails  
Branche Automatisering | ICT | eCommerce
Land Nederland
Geplaatst op 25-02-2019
Locatie(s) Amsterdam
Omgeving van Hoorn, Purmerend, Zaandam, Amstelveen, Amsterdam of Alkmaar
Soort werk -ICT
   
Omschrijving Volg je een HBO-studie System and Network Engineering (SNE), Software Engineering of Technische Informatica, en ben je op zoek naar een uitdagende (afstudeer)stage op het gebied van IT/systeembeheer? Ben je altijd bezig met techniek en een kei in het bedenken van innovatieve oplossingen? Voor de afdeling Operations zijn wij op zoek naar enthousiaste, toegewijde stagiair(e)s. Wie zijn wij?

Onze afdeling Operations bestaat uit jonge professionals met passie voor het vak; allen zijn we verslaafd aan IT. Samen zijn we verantwoordelijk voor het onderhouden/beheren van de servers van Hostnet, en het implementeren en bedenken van nieuwe, innoverende oplossingen. We doen er alles aan om een betrouwbare omgeving voor de klanten van Hostnet te kunnen garanderen. 


We streven continu naar de optimalisatie van onze diensten/technologieën en experimenteren dan ook regelmatig met nieuwe ideeën. Onze afdeling is nauw betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe producten.


Beschikbare stageopdrachten

Op de afdeling Operations hebben wij diverse stageopdrachten beschikbaar.


1. Functioneel testen van Puppet-code

Binnen Hostnet managen we elk systeem met behulp van Puppet. Deze code wordt middels continuous integration voortdurend live gezet in onze productieomgevingen. Tijdens deze stage onderzoek en implementeer je een framework voor het automatisch testen van onze codebase (bijvoorbeeld in een pipeline tijdens een git push), om te voorkomen dat ongevalideerde code live gaat in productie.


Wat ga je doen? • Je onderzoekt frameworks voor functionele tests van Puppet-code, zoals bijvoorbeeld beaker doet.

 • Je rapporteert je bevindingen en doet een aanbeveling.

 • Je implementeert een proof of concept en presenteert je bevindingen.


Keywords: Puppet, git, continuous integration, Ruby, beaker


2. CMDB inventory van hard drives

De infrastructuur van Hostnet bevat een enorme variëteit aan harde schijven. Tijdens deze stage onderzoek je of een inventory ons helpt om beter geïnformeerd beslissingen te nemen bij de aanschaf van drives die het best presteren met onze workload. Zo willen we per fabrikant, model en individuele schijf bijvoorbeeld de SMART-status bijhouden, en hierover kunnen rapporteren. We willen niet alleen weten hoe de drive eraan toe is zodra deze bij ons binnenkomt, bijvoorbeeld middels een burn-in test, maar ook welke drives het best presteren gedurende de lifecycle.


Wat ga je doen? • Je onderzoekt, ontwerpt en bouwt een inventorysysteem waarin je metrics en metadata van onze drives kunt bijhouden.

 • Je onderzoekt de beste metrics om over te rapporteren, en implementeert deze in onze omgeving.


Keywords: Puppet, Ruby, Python, PHP, monitoring, Graphite, git, collectd


3. Onderzoek naar toepasbaarheid van Prometheus voor monitoring

Wij gebruiken verschillende tools om de algehele staat van onze infrastructuur continu te meten. De ontwikkelingen staan echter nooit stil. We willen dan ook graag onderzoeken hoe toepasbaar time series data is als een datasource voor de verbetering van onze monitoring.


Wat ga je doen? • Je onderzoekt de toepasbaarheid van Prometheus binnen onze organisatie.

 • Je verzamelt en gebruikt data van onze infrastructuur om een proof of concept met Prometheus op te zetten.

 • Je rapporteert je bevindingen en doet een aanbeveling.


Keywords: collectd, Elasticsearch, Graphite, Prometheus, Borgmon, monitoring, alerting, Puppet


4. Onderzoek naar geschiktheid van Kubernetes voor interne applicaties

Hostnet maakt al jaren gebruik van virtualisatie, en gebruikt dit onder andere om interne applicaties aan medewerkers te leveren. In deze stage onderzoek je of Kubernetes een geschikte (r)evolutie van onze huidige strategie is, en in welke vorm.


Wat ga je doen? • Je onderzoekt de toepasbaarheid van Kubernetes binnen onze organisatie en rapporteert hierover.


Keywords: virtualisatie, Docker, containers, Kubernetes


5. Onderzoek naar code deploys op onze infrastructuur

Hostnet maakt voor het deployen van code gebruik van inhouse-ontwikkelde methodes. Hoe kunnen oplossingen als Terraform & Packer ons flexibeler en efficiënter maken?


Wat ga je doen? • Je onderzoekt de mogelijke toepassing van Terraform en doet hierover aanbevelingen.


Keywords: CI, Terraform, Packer, IaC


6. Bare Metal Provisioning 2.0

Hostnet ambieert een volledig geautomatiseerde infrastructuur. Hiervoor maken wij gebruik van oplossingen om de provisioning van systemen automatisch te laten verlopen. Tevreden zijn we echter niet snel, en onze strategie voor het provisionen van hardware kan dan ook een flinke upgrade gebruiken.


Wat ga je doen? • Je onderzoekt en selecteert de beste oplossingen voor automatische provisioning.

 • Je levert een proof of concept op.

 • Indien mogelijk implementeer je je oplossing in productie.


Keywords: Redfish, PXE, MaaS, Ironic


7. Zelf een goed idee voor een stageopdracht?

Dat kan natuurlijk ook. We kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.

   
Vereisten Wie zoeken wij?

Jij volgt een HBO-studie System and Network Engineering, Software Engineering of Technische Informatica, en je bent stressbestendig, flexibel en betrokken. Je bent gedreven je technische kennis te verbreden en te verdiepen. Kortom: je zit bovenop de techniek. Je hebt affiniteit met systeembeheer en de ontwikkeling/implementatie van nieuwe technieken. Je houdt ervan om verbindingen te leggen tussen systemen en applicaties. In je vrije tijd ben je vrijwel dagelijks met Linux bezig. Je bent analytisch en servicegericht ingesteld. Tevens kun je jezelf vloeiend uitdrukken in Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling. Uitdagingen zoek je zelf op en ga je met vertrouwen aan. Kennis van scripting en programmeertalen als Bash, Python, Ruby en Befunge is een pre.


Stage lopen bij Hostnet

Stage lopen bij Hostnet: dat betekent je opgedane kennis in de praktijk brengen en je skills verder ontwikkelen bij een van de grootste hostingproviders van Nederland. Naast Amsterdam Centraal, met een prachtig uitzicht over het IJ. Je werkt met grote hoeveelheden data: 810.000 domeinnamen, 82.000 websites en meer dan 280.000 klanten. Uiteraard onder professionele begeleiding van een expert in jouw vakgebied. Je maakt deel uit van een enthousiaste club met jonge, gedreven mensen. Vakidioten en geeks, die hard werken, maar vooral ook veel plezier maken. Work hard, play hard!


Interesse?


Solliciteer bij voorkeur via dit platform, via Stagemotor.nl. Op deze manier hebben wij direct inzicht in jouw (up-to-date) profiel en zullen wij z.s.m. contact met je opnemen!
   
Niveau HBO
Studierichting(en) -Informatica | Computerkunde | Grafische Vormgeving
   
Stageperiode 6 maanden
Stagevergoeding 500

Startdatum

In overleg
Soort stage Afstudeerstage
Rijbewijs noodzakelijk nee
   

Andere stages van dit bedrijf
Stage UX-research01-03-2019
(Afstudeer)stages Software Engineering | 500,-13-12-2018
Stage Sales06-12-2018


(Afstudeer)stages System & Network Engineering bij Operations

Terug naar het overzicht    Zoek opnieuw