Een stage in het buitenland

Voor veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Wil je meer halen uit je stage? Dan is een buitenlandse stage een mooie gelegenheid hiervoor. Zie jij jezelf al werken in New York, producten ontwikkelen in Rome of zie jij jezelf al werken in een ziekenhuis op Aruba? Tegenwoordig kiezen veel studenten voor een stage in het buitenland. Een buitenlandse stage biedt je de gelegenheid om een andere taal te leren en kennis te maken met een andere cultuur. Natuurlijk bestaat de stage niet alleen uit werken en heb je ook tijd voor andere dingen, zoals het uitgaansleven en de culturele activiteiten van het betreffende land. Hoe dan ook, zorg dat je alles op tijd regelt.

Om een stage in het buitenland volgen heb je een aanvullende verzekering nodig. Een stage is niet hetzelfde als een vakantie! Dergelijke verzekeringen worden door verschillende maatschappijen aangeboden en de tarieven en voorwaarden kunnen onderling erg verschillen.

Wat een stageverzekering in het buitenland in ieder geval moet dekken zijn de kosten voor een medische behandeling in het stageland en de kosten voor repatriëring bij overlijden of bij een ernstige ziekte. In veel landen is de medische zorg een stuk slechter dan in Nederland.

Het kan zijn dat je een doorlopende reisverzekering hebt, maar ook in dit geval zal je vaak nog een aparte stageverzekering moeten afsluiten. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die de mogelijkheid bieden om je doorlopende reisverzekering uit te breiden met een tijdelijke stageverzekering. Dit kan voordeliger zijn, maar dat hoeft niet en dat verschilt per verzekeringsmaatschappij. Vergelijk verschillende verzekeringen en verzekeringsmaatschappijen om de beste prijs/kwaliteit te kunnen bepalen!

Een stage in het buitenland heeft veel meer voeten in de aarde dan een stage in Nederland. Laat je goed informeren. Het kost veel tijd om contacten te leggen, de juiste instellingen te vinden en daarmee afspraken te maken.

Waar moet je allemaal rekening mee houden?

 • Woonruimte; Je moet een woonruimte zien te vinden in het land van je stagebedrijf. In veel gevallen regelt school of je stagebedrijf dit maar zo niet, laat je dan goed informeren en vraag naar de benodigde instanties. Misschien kan je ook bepaalde sites bekijken.
 • Verzekeringen; zorg dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Informeer naar de dekking, voorwaarden en vergoedingen van je verzekeringsmaatschappij. Let wel; Het is geen vakantie! Het kan ook zijn dat je onder de verzekeringsdekking van het bedrijf valt.
 • Visum; ga na of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt in het desbetreffende land. Binnen de Europese Unie heb je een werkvergunning vaak niet nodig, maar daarbuiten wel. Neem bij geval van twijfel contact op met het consulaat van het desbetreffende land. Houd er wel rekening mee dat het regelen van een visum best een lange tijd kan duren.
 • Geld; als jij in het buitenland bent loopt je studiefinanciering gewoon door mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld nog steeds ingeschreven staan bij een Nederlandse school en moet die stage daarmee te maken hebben. Misschien heeft jouw school zelfs een beurs voor mensen die in het buitenland een stage regelen. Vraag of dit bij jou ook zo is.
 • Stagecontract; regel dat deze door alle partijen ondertekend is! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Inentingen; ga naar de Gemeentelijke Gezondheids Dienst (GGD) en informeer of je inentingen nodig hebt in het land waar jij naar toe gaat.
 • OV-jaarkaart; deze kan je inruilen tegen een maandelijkse vergoeding tijdens je verblijf in het buitenland. Dit moet je echter wel twee weken van tevoren aangeven. Hierbij heb je hulp van jouw opleidingsinstituut nodig voor het geven van een uitleg dat jij daadwerkelijk in het buitenland stage loopt. Let wel op dat je in deze periode je OV moet inleveren anders krijg je een boete.
 • Het is handig om alvast een ticket terug te reserveren zonder datum, zodat je op elk willekeurig moment terug zou kunnen.
 • Maak kopieën van je paspoort en schrijf je pasnummers op. Je hebt kans dat je ze verliest.
 • Zorg dat je paspoort geldig is voor de gehele duur van je stage. Hij moet ook nog geldig zijn als je terug gaat.
 • Regel een verzekeringspasje waar het nummer van de alarmcentrale op staat zodat je die kan bellen in geval van nood.

Verschillen solliciteren in het buitenland

In elk land verwachten ze weer iets anders van de sollicitant. Zo is in Frankrijk een sollicitatiebrief van 25 regels al aan de lange kant. In Duitsland is het gebruikelijk dat je een aardige foto van jezelf meestuurt. In deze checklist vind je handige tips. Per e-mail solliciteren is helemaal van deze tijd, maar kan niet overal.

Open sollicitatie?
België;
Ja, maar wel in de taal van het bedrijf (dus geen Nederlands bij Waalse bedrijven).
Frankrijk;
Heel gebruikelijk in Frankrijk. Men waardeert het initiatief.
Engeland;
Wordt gewaardeerd; wel goed onderbouwen waarom je solliciteert.
Duitsland
Open sollicitaties zijn zowel voor banen als stages goed te gebruiken.

Brief schrijven of typen?
B; Kan beide.
F; Schrijven. CV kan getypt worden. Brief is maximaal 20 regels lang.
E; Typen. Kort en bondig. Korte, actieve zinnen.
D; Typen. Vooral nauwkeurig zijn. Verzorgde brief is noodzakelijk.

Aanhef / titels
B; Altijd een naam en titels.
F; Altijd een naam in de aanhef. Titels noemen is niet gebruikelijk.
E; Bij onzekerheid over de juiste persoon: “Dear Sir / Madam”.
D; Altijd naam en titels. Wordt erg veel waarde aan gehecht.

Getuigschriften en kopieën, foto
B; Alleen meesturen als daarom gevraagd wordt. Meenemen naar een gesprek.
F; In de laatste fase meenemen.
E; Foto bij brief bijvoegen kan. Eventueel dingen insluiten waaruit blijkt dat je goed in teams kunt werken.
D; Foto meesturen. Kopieën van getuigschriften en diploma’s meesturen. Maak er een keurig dossiertje van.

Referenties
B; Altijd namen en telefoonnummers meesturen.
F; Alleen op managementniveau.
E; Worden altijd gevraagd. Namen en telefoonnummers meesturen.
D; Kunnen helpen. Namen en adressen meesturen.

CV
B; Opbouw van heden naar verleden. Omvang is 1 – 2 bladzijden.
F; Opbouw van verleden naar heden. Liever 1 pagina.
E; CV is 1 tot 2 pagina’s. Toon je actieve kant (bijv. “ik leverde die en die bijdrage” en “ik coördineerde…”).
D; Altijd van verleden naar heden. Bondig schrijven hoewel de lengte van het totale CV is minder belangrijk. Onderteken ook je CV!

Opleidingen / stages
B; Voor starters: alles vermelden, ook vakantiewerk.
F; Alleen de hoogste diploma’s noemen. Nauwkeurig de talenkennis beschrijven. Aangeven welk toekomstperspectief je voor jezelf ziet.
E; Relevante opleidingen noemen. Vooral laten zien dat je kunt samenwerken (dus werkgroepen e.d. noemen).
D; Vermeld ook de behaalde resultaten. Denk aan de bewijsstukken (cijferlijsten, getuigschriften, certificaten). Vooral vaardigheden vermelden.

Hobby’s
B; Alleen vermelden als ze relevant zijn.
F; Als je ze vermeldt, dan kun je er vragen over verwachten.
E; Teamsporten scoren goed.
D; Alleen als ze relevant zijn.

Privé
B; Altijd de huwelijkse staat vermelden. Bedenk dat België niet zo progressief is als Nederland op dit gebied.
F; Burgerlijke staat noemen. Niet de geboorteplaats, wel de nationaliteit.
E; Burgerlijke staat, en andere privé-gegevens hoef je niet te vermelden.
D; Burgerlijke staat melden. Duitsland is niet erg progressief.

Sollicitatiebrief >