Een leuke stage vinden

Een stage is een leuk en uitgebreid onderdeel van een opleiding. Door stage te lopen, leer je het vak in de praktijk kennen en ervaar je wat het werk precies inhoudt. Een stage is een leerproces. Je krijgt dan ook begeleiding op de stageplek. Hoelang een stage duurt, is vaak afhankelijk van je opleiding en leerjaar. Het kan variëren van een paar weken tot een paar maanden of zelfs een heel (school)jaar. Sommige opleidingen kennen meerdere stages. Bijvoorbeeld een snuffelstage van een paar weken in het eerste jaar en een stage van een paar maanden in het vierde jaar.

Hoe vind ik een leuke stage?

 • Begin op tijd met zoeken!
 • Zoek op meerdere manieren; dus niet alleen via school maar kijk zelf ook op Internet. Het internet staat vol met vacaturebanken en stagesites. Als student kan je je op deze site (www.stagemotor.nl) en je gratis inschrijven. Iedere dag komen er honderden studenten een kijkje nemen bij onze stage aanbiedingen. Zodra je je hebt ingeschreven sturen we jou ook mogelijke stageplekken binnen de aangegeven regio toe. Je hoeft alleen nog maar te reageren!
 • Vraag aan iedereen die je kent of zij nog een stageplaats weten. Het komt voor dat men, na zes maanden wanhopige sollicitatiepogingen, erachter komt dat de buurman in de straat een kennis heeft die bij een bepaald bedrijf werkt, waar men een stagiair zoekt.

Wat moet ik allemaal weten of doen voor ik een stage vind?

Bedrijven beginnen vaak al vroeg in het jaar met het regelen van stagiaires. Let dus op dat je die leuke stage niet aan je neus voorbij laat gaan. Voor je begint met zoeken zijn er een aantal zaken die je voor jezelf op een rijtje moet hebben.
Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is; bij welk bedrijf ga je stage lopen? Wat wil je leren bij dat bedrijf en naar wat voor soort stage ben je op zoek? De plaats waar je stage loopt is nog niet zo van belang. Zorg dat je in ieder geval op de hoogte bent van onderstaande zaken.

 • Zoek informatie op over het bedrijf. Hoe groot is het bedrijf dat de stage aanbiedt? Hoeveel mensen werken er? Hoeveel kantoren heeft het bedrijf?
 • Hoe groot is de afdeling waar je komt te werken?
 • Heb je een bedrijf gevonden maar weet je niet precies wat je in je brief moet schrijven of wat er in een CV hoort te staan? Op deze site kan je veel voorbeeld brieven, tips en CV’s vinden.
 • Als je de brief op de post hebt gedaan, bel dan een paar dagen later op om te vragen of het bedrijf je brief wel heeft ontvangen. Je kunt dan ook vragen wanneer je een reactie op je brief krijgt.
 • Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je je goed voorbereidt. Bedenk wat het bedrijf van jou zou willen weten en wat jij daarop wilt antwoorden.
 • Zorg dat je er goed verzorgd uitziet als je naar het gesprek gaat maar trek ook iets aan waarin je je prettig voelt. Blijf jezelf! Als je kijkt naar de vacaturestijl kan je vaak ook aflezen of een bedrijf formeel is of informeel. Kijk anders naar de stijl van de website van het bedrijf.
 • Vraag tijdens het gesprek hoe je werkplek er uit gaat zien, zit je er alleen of werk je met een team? Vraag ook naar de doorgroeimogelijkheden.
 • Maak voor jezelf een tijdschema: brieven schrijven, een tot anderhalve week wachten op antwoord, dan het bedrijf bellen. Wacht niet te lang op een antwoord.
 • Het telefonisch benaderen van bedrijven is een effectieve en vooral snelle manier om erachter te komen, of een bedrijf behoefte heeft aan een stagiair. Let wel: men dient zich goed voor te bereiden op een dergelijk gesprek! Een goedlopend gesprek is immers al een soort voorronde op de sollicitatie.

Enkele aandachtspunten voor een telefoongesprek met een stageplek

 • Zorg dat je op een gunstig tijdstip van de dag belt. Bel niet om 08.00 uur ‘s ochtends, omdat de werknemers dan net binnen komen. Bel ook niet tussen de middag (lunchpauze) en ook niet vlak voor 17.00 uur.
 • Vraag naar de juiste persoon. Als je geen naam weet, vraag dan naar de afdeling personeelszaken.
 • Als je de juiste persoon aan de lijn hebt, vraag dan eerst of die persoon even tijd heeft om naar je verhaal te luisteren. Vertel vervolgens wie je bent, welke opleiding je volgt en waar, en informeer naar mogelijke stageplaatsen.
 • Sommige bedrijven vragen, wat jij je van een stageplaats voorstelt. Denk hier goed over na, probeer niet te veel gericht te zijn op één soort opdracht, maar wees ook niet te vaag.
  Zorg dat je al wat weet over de stageplek.
 • Noteer van te voren een aantal punten die je belangrijk vindt.
 • Neem geen genoegen met nee. Misschien heeft het bedrijf nu geen stagiaires nodig maar over een maand wel. Of misschien kennen ze wel een ander bedrijf dat wel op zoek is naar stagiaires. Vraag dus door!
 • Veel bedrijven vragen in een telefoongesprek of je een brief met C.V. wilt sturen. Zorg voor een goed verzorgde sollicitatiebrief. Laat je brief altijd nalezen door iemand anders, bijvoorbeeld je ouders, je stagebegeleider of een vriend.

Eisen aan een stageplaats

Of een stageplaats in voldoende mate aan de eisen van je school voldoet, wordt uiteindelijk beoordeeld door de stagecoördinator. Vraag aan je opleidingsinstituut wat die eisen zijn! Waar je als student alvast op kan letten, zijn de volgende punten:

 • De stageplaats dient in overeenstemming te zijn met de aard en het niveau van de opleiding.
 • Hogescholen willen vaak dat er bij de organisatie tenminste 4 fulltimers werken. Dit kan per school verschillen dus vraag dit na bij je begeleider.
 • De bedrijfsmentor dient voldoende en deskundige begeleiding te kunnen geven.
 • De stageplaats dient in voldoende mate bij te kunnen dragen tot verwezenlijking van jouw doelstellingen.
 • Als de stagiair of zijn ouders in een arbeidsverhouding tot het stageverlenende bedrijf staan of hebben gestaan, kan, gezien de mogelijke vermenging van belangen, de toestemming voor die stageplaats worden geweigerd. Als er zo’n arbeidsverhouding bestaat of heeft bestaan, dan dient de stagiair dit te melden bij de stagecoördinator.
 • Het stageverlenende bedrijf dient de stagiair tijdens de stage in de gelegenheid te stellen aan het stageverslag te werken. Redelijk is, dat ongeveer 10% van de werktijd (ca. 3 à 4 uur per week) hiervoor beschikbaar is.

Stage in het buitenland >