Het stagegesprek

Goed zo, het schrijven van een nette sollicitatiebrief is gelukt en het stagebedrijf heeft jou uitgenodigd voor je eerste gesprek. Een spannend moment en het zweet breekt je al uit bij de gedachte! Wij zorgen ervoor dat je je gedachten er bij houdt en dat je fluitend door het gesprek heen komt. Waar ga je allemaal op letten als je zo’n eerste gesprek in gaat?

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je minder zenuwachtig bent en daardoor zelfverzekerder overkomt. Zorg er daarom voor dat je van tevoren nadenkt over de volgende punten:

Wie ben ik?

Denk hierbij aan je:

 • Houding.
 • Karaktereigenschappen.
 • Persoonlijkheidskenmerken.

Wat kan ik?

Denk hierbij aan je:

 • Kennis.
 • Vaardigheden.
 • Competenties.
 • Werkervaring.

Wat wil ik?

Denk hierbij aan:

 • Wat je wilt leren tijdens je stage/afstudeeropdracht.
 • Als stagiaire verkoop je jezelf op een positieve manier. Zorg ervoor dat je je eigen kwaliteiten op een gemotiveerde wijze overbrengt op de aanstaande werkgever.

Weet belangrijke informatie over het bedrijf

Denk eraan dat je pas echt goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek kan gaan als je over alle benodigde informatie beschikt. Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt over de organisatie waar je stage wil gaan lopen. Op het internet staat vaak een webpagina van deze stagebedrijven waarop veel af te lezen valt. Te denken valt aan informatie over de omvang van de organisatie, de aangeboden producten en diensten, de historie, de grootte van de afdeling en de bedrijfscultuur.

Voor aanvullende informatie kun je gebruik maken van:

 • Gepubliceerde artikelen over het bedrijf in tijdschriften, vakbladen en kranten.
 • Artikelen op het internet
 • Je eigen ervaring met het bedrijf
 • De contactpersoon uit de personeelsadvertentie.
 • Het bedrijf zelf: de afdeling personeelszaken, brochures en jaarverslagen.
 • De Kamer van Koophandel.
 • Werknemers van het bedrijf, vrienden en kennissen.

Visie van het stagebedrijf over de stagiair

Probeer, voordat je op gesprek gaat, te achterhalen hoe het toekomstige stagebedrijf je het liefst wil zien, zodat je verschijning en je gedrag aansluiten bij het stagebedrijf.

Voor sollicitatiegesprekken bestaat de ongeschreven regel dat je beter overdressed (te netjes) kan zijn gekleed dan underdressed (te casual). Het is overigens niet nodig dat je dure merkkleding aanschaft. Het gaat erom dat je je goede wil toont. Jezelf aanpassen aan bepaalde codes heeft niets te maken met het inleveren van je persoonlijkheid. In feite past iedereen zich aan in een bepaalde groep. Als je jezelf aanpast geeft dit juist aan dat je flexibel bent.

Let op; Zorg er voor dat je op tijd aanwezig bent. Zorg dat je rekening houdt met mogelijke vertraging en bel even als je iets later bent. Neem een notitieblok, een pen, een informatieboekje over je opleiding, je agenda en tenslotte een grote dosis motivatie mee.

Kleding

Veel mensen weten niet wat ze moeten aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Is het echt nodig om een pak te dragen terwijl je dat anders zelden of nooit doet? En moet je jezelf toch in een panty hijsen ook al heb je dat nog nooit gedaan. Moet je een rokkostuum aantrekken om een indruk te maken? Of zal je interviewer het waarderen als je jezelf bent en kleding draagt waarin jij je lekker voelt?

Een duidelijk antwoord bestaat helaas niet. Wel kunnen we je vertellen dat het gewaardeerd wordt als je aandacht besteedt aan je uiterlijk. Zo maak je duidelijk dat je het sollicitatiegesprek belangrijk vindt. Het beste is om kleding uit te zoeken die past bij de functie waarop je solliciteert. Maar zorg er wel voor dat je jezelf lekker voelt in je outfit. Als je je niet lekker of ongemakkelijk voelt, maak je een kwetsbare of onzekere indruk.

Besteed niet alleen aandacht aan je kleding maar ook aan je lichamelijke verzorging en hygiëne. Zorg dat je onder de douche geweest bent, gebruik een fris luchtje zodat je lekker ruikt (en daarbij; zorg ervoor dat je ook weer niet een hele zware parfum op doet zodat de hele afdeling daar naar ruikt), schone handen en nagels hebt en zorg dat je tanden gepoetst zijn. Niets is zo afknappend bij een gesprek dan merken dat iemand vreselijk uit zijn mond stinkt. Een kauwgompje voor een frisse adem is een goed, maar spuug het wel uit voor je het bedrijf binnengaat en je het gesprek hebt! Het bedrijf wil vast niet zien hoe jij zit te herkauwen op een stuk rubber.

Sollicitatiegesprek >